Hus

Hus

Mer än bara hem

Sälja hus

Hus > Sälja hus

Det går att sälja hus privat – och få ut samma pris som vid försäljning via fastighetsmäklare. Vi listar saker du bör tänka på när du ska sälja hus privat.

Styla huset innan du ska sälja ditt hus - bädda sängen och ta bort onödiga saker innan visnin
Styla huset innan du ska sälja ditt hus - bädda sängen och ta bort onödiga saker innan visning

Många lockas av att sälja hus utan mäklare – och ofta kan man räkna med samma pris trots att man säljer helt privat. Det knepigaste vid privat försäljning är att ordna budgivningen på ett snyggt sätt. Många köpare backar ur i sista stund i rädsla för att bjuda – som köpare misstänker man ofta att säljaren fejkat buden. Man har helt enkelt större tilltro till budgivningar som anordnas av mäklare. Som säljare bör du därför ordna budgivningen på ett snyggt sätt – se i första hand till att de olika spekulanterna kan kontrollera varandras bud.

Att sälja hus – vad är viktigt utom budgivningen?

Mäklare är specialister på att ge ett snyggt intryck av husen – du som säljer privat måste göra detta jobb själv. Börja med att:

Sälja hus till tyskar?

Svenska huspriser är genomgående lägre än tyska. Den typiske tysken efterfrågar ett fint, helrenoverat hus med stor trädgård – en swimmingpool kan också trissa upp priset, eller till och med möjligheten att bygga en sådan (tillräckligt stor och insynsskyddad tomt). Det tar inte många minuter att skapa en bostadsannons på en tysk annonssida. Ta dig den tiden!

Glöm inte reavinstskatten

Undvik att göra dig skyldig till ekobrott – redovisa därför fastighetsförsäljningen i inkomstdeklarationen. Glöm inte att noga göra avdrag för alla renoveringar! Att inte redovisa en fastighetsförsäljning i deklarationen är brottsligt – trots att du sålt med förlust.

Sälja hus | Kontakt : hus (at) hus.web-design.se
Designed by Web-Design.se - funktionell webbdesign