Hus

Hus

Mer än bara hem

Hustillverkare

Hus > Hustillverkare

Många väljer att köpa nya hus som byggts upp på färdiga tomter av hustillverkare och byggnadsföretag. Som köpare bör du vara uppmärksam på en del saker.

Hustillverkare i Sverige är bra på att hushålla; inte nödvändigtvis med själva huset utan med markytan. Särskilt i de fall hustillverkare bygger hus på färdiga tomter, och sedan annonserar ut villorna till försäljning. Att bygga hus kostar en hustillverkare samma pris oavsett var i landet de byggs. Samma hus kan emellertid säljas mångdubbelt dyrare i större städer, vilket gör det mindre lönsamt för hustillverkare att bygga hus i glesbygden. Hur löser då hustillverkare problemet med dessa mindre lönsamma byggen? Jo, oftast genom att erbjuda små tomter i storstäderna.

Färdiga hus på små tomter

Husköpare prioriterar nämligen små insynsskyddade trädgårdar med diverse utsmyckning som rabatter och stengångar framför en stor trädgård. Har villan sedan en tomt på 400 kvadratmeter är det ändå möjligt att sälja huset för flera miljoner. Huvudsaken är att trädgård finns. I mindre samhällen har samma hus och villor som säljs dyrt i storstäderna i regel större tomter. Det säger sig självt att huspriset skulle bli mycket högre i Stockholm om husets tomt var 2000 kvadratmeter istället för 400, säger Ambjörn Nilsson - VD för ett mäklarbolag i huvudstaden.

Laminatgolv eller stor trädgård?

Hustillverkare kan göra stora klipp på att bygga på små tomter just eftersom husköpare inte prioriterar tomtytan, som egentligen borde väga tyngre än en swimmingpool eller bastu i huset, menar Nilson. Tyvärr är detta sällan fallet. Ett laminatgolv värt 2000 kronor är oftast ett mer värdefullt säljargument i annonser än en stor trädgård, som de facto kan vara värd flera hundra tusen. Därför rekommenderar Nilson att köpare noga undersöker storleken på trädgården, särskilt i dyra områden. Det talas ofta om hur lägenhetsinnehavare och mäklare fuskar med boytan vid försäljning. Detta har även uppmärksammats i media och TV-program.

Köper du hus av billiga hustillverkare? Be att få tomten uppmätt

Dessvärre finns det många billiga hustillverkare som fuskar med att ange felaktig tomtyta, vilket ingen verkar notera. Med tanke på att kvadratmeterpriset för tomter i exempelvis Danderyd just nu är 24.000 kr, är små felskrivningar i regel mycket lönsamma. Jag känner dock inte till någon husköpare som på allvar har bett att få tomten uppmätt - trots att jag har arbetat 20 år i branschen, säger Nilsson.

Hustillverkare | Kontakt : hus (at) hus.web-design.se
Designed by Web-Design.se - funktionell webbdesign