Hus

Hus

Mer än bara hem

Hus villa

Hus > Hus villa

En villa är ett fristående egnahemshus avsett som helårsbostad för ett hushåll. Villor är en mycket vanlig boendeform i Sverige – tillika den enda formen av boende som erbjuder äganderätt.

Lyxig villa
Lyxig villa med havsutsikt

I vanlig svenska används villa synonymt med ett fristående småhus ämnat för ett hushåll. Villor kan ha olika stil – alltifrån Jugend, Funkis till miljonprogramsvillor från 1970-talet. Fördelarna med äldre villor är att de oftast är välbyggda stenhus – nackdelen är en låg isoleringsstandard. I villor från 1970-talen är emellertid isoleringsstandarden bättre – vilket emellertid är en liten tröst i sammanhanget eftersom många villor från 1970-talen fortfarande värms upp med direktverkande el.

Villor – sommarstuga

I vanligt tal ska en villa kunna fungera som helårsbostad. I somliga svenska dialekter – särskilt i finlandssvenskan – betyder villa emellertid sommarstuga eller tillfällig residens. I dessa dialekter används istället begreppet egnahemshus för den boendeform som i resten av Sverige betecknas som villa. Du som vill ha fördjupad kunskap om villor hittar denna i tidningar som Vi i Villa – här erbjuds tips, fakta och råd. Kort och gott - allt om villor och hus.

Bygga hus och villa

Enligt lagens bokstav är emellertid villa och hus samma sak – såvida du funderar på att bygga villan på egen hand. Kostnaderna för lagfarter och bygglov är desamma för villor som för övriga helårsbostäder av egnahemstyp.

Hus villa | Kontakt : hus (at) hus.web-design.se
Designed by Web-Design.se - funktionell webbdesign